با این حال، بهره برداری بی رویه و بی برنامه از معادن باعث شده به محیط زیست و مراتع شمال استان اصفهان آسیب جدی وارد شود.
به گزارش بیرونیت به نقل از خبرگزاری دانشجو، با اینکه برداشت سنگ از کوه های شمالی استان اصفهان سال های زیادی صورت می گرفته، اما این روند آسیب کمتری به زندگی مردم وارد می کرده است. در سال های اخیر معادن به مناطق شهری نزدیک شده اند یا دست به تخریب مراتع زده اند. با توجه به اینکه زندگی مردم در این مناطق از طریق دامداری و کشاورزی بوده، تخریب مراتع و چشمه های آب، حتی اگر سوددهی معادن را بالا ببرد، اما زندگی مردم را به مخاطره می اندازد.
<div >فعالیت ۶۰ معدن سنگ در نطنز!
در نطنز به گفته اصغر یحیایی، رئیس کمیسیون معادن شورای شهر طرق رود، ۶۰ معدن سنگ فعالیت دارند که از این تعداد، ۲۰ معدن در طرق رود فعال است.
طرق رود شهری با جمعیت هزار و ۷۵۰ نفر از توابع شهرستان نطنز است که به محلات زیاد و قدمت تاریخی مشهور است. قلعه خشتی دوره اشکانی، درخت چنار ۱۴۰۰ ساله، مسجد جامع دوره ایلخانی و ... نشانه های زندگی شهری را از ۲ هزار و ۲۰۰ سال قبل در این منطقه هستند.
فعالیت معادن در طرق رود، جزئی از زندگی مردم شده است. به این ترتیب که براساس تصاویر هوایی و نقشه ها، معدن های فعال در فاصله کمتر از ۲۰۰ متری خانه ها فعالیت می کنند یا بخشی از طبیعیت و حتی جاده های اطراف این شهر را دربرگرفته اند.
یحیایی با اشاره به اینکه معادن در طرق رود، سه برابر سطح آبادی را اشغال کرده است، می گوید: مردم طرق رود با بهره برداری از معادن مخالف نیستند، فقط به دنبال رعایت قانون هستند.
عدم رعایت فاصله قانونی معادن با منازل مسکونی
او توضیح می دهد که خود قانون کمبود هایی دارد که برای جبران همین کمبودها، مصوبه ای از جانب هیات دولت ابلاغ شده که معادن را ملزم به رعایت ۵۰۰ متر فاصله از نقاط حساس کرده است. این ۵۰۰ متر برای معادنی است از سیم برش استفاده می کنند و در حفاری مواد ناریه را به کار نمی گیرند. معادنی که مواد ناریه دارند، ۸۰۰ متر باید فاصله را رعایت کنند. در طرق رود معادن باید حداقل فاصله ۵۰۰ متری را رعایت کنند که متاسفانه ۸۹ درصد معادن این فاصله را رعایت نکرده اند حتی تعدادی از مزارع و باغات و منازل مردم داخل محدوده معدنی است.
در واقع می توان گفت که سازمان صمت استان اصفهان در صدور پروانه بهره برداری و مجوز برای معادن طرق رود، به مصوبات هیات دولت توجه نکرده و خلاف قانون عمل کرده است.
یحیایی به یک تخلف دیگر معادن هم اشاره می کند. یکی از معادن فعال در اطراف طرق رود، بخشی از مسیل اطراف این شهر را با ضایعات معدنی مسدود کرده که در صورت وقوع سیل، تمام مناطق مسکونی و روستا های اطراف آن، به ویژه روستا های وربوران تا طرق زیر آب می برد.
اگرچه طرق رود اخیرا با بارش سیل آسا مواجه نشده است، اما شاهد بودیم که الگو های بارندگی که طی چند سال گذشته تغییر کرده و احتمال بارش سیل آسا در این منطقه از بین نرفته است.
نکته مهم دیگر این است که دست بردن معادن در طبیعت در این مناطق، باعث شد تا سفره های آب زیرزمینی تخریب شوند. همین امر مشکلات محیط زیستی بسیاری را برای حیات در این مناطق ایجاد می کند.
توسعه معادن برای خروج کشور از وابستگی به فروش نفت اهمیت بسیار دارد، اما اگر به پیوست محیط زیستی معادن توجه نشود، توسعه معادن به توسعه پایدار منجر نمی شود.
مطالب مرتبط
نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست