يکشنبه 4 آذر 1403 شمسی /11/24/2024 10:27:54 PM

ایران سومین تولیدکننده بزرگ گاز در جهان شناخته‌ می‌شود اما مدتی است که واردات این منبع انرژی از ترکمنستان، ترکیه و ارمنستان و آذربایجان بیشتر از صادرات آن شده است. 
تداوم محدودیت‌های انرژی برای معدنی‌ها

حالا گفته می‌شود بحران انرژی تا سال‌ها در کشورمان ادامه خواهد داشت و در نتیجه واحدهای تولیدی قرار است مدت‌ها با محدودیت‌های انرژی دست و پنجه نرم کنند.
اما در این خصوص به تازگی سخنگوی صنعت برق با اشاره به برنامه‌های عملیاتی وزارت نیرو برای گذر از تابستان امسال تصریح کرده که قرار است با همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان، ظرفیت تولید برق نیروگاه‌های کشور را افزایش دهیم. از طرف دیگر شماری از تولیدکنندگان فولاد از تصمیم خود برای خودکفایی در تولید گاز طی سال جاری خبر داده‌اند. برخی از فعالان صنعت فولاد در جایگاه یکی از پردرآمدترین صنایع کشور مطرح کرده‌اند که به طور مستقل از وزارت نیرو گاز مورد نیاز خود را تهیه می‌کنند اما این باور ابهاماتی دارد. نخست اینکه اجرای این پروژه ۵۰ میلیارد دلار هزینه نیاز دارد و دیگر اینکه در توفیق فعالان این عرصه برای کسب مجوز از دولت اما و اگرهایی وجود دارد.


۱۴۰ برنامه عملیاتی وزارت نیرو
در این خصوص سخنگوی صنعت برق با بیان اینکه وزارت نیرو برای گذر از تابستان امسال، ۱۴۰ برنامه عملیاتی تدوین کرده، گفته است: قرار است با همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان، ظرفیت تولید برق نیروگاه‌های کشور به میزان ۷ هزار و ۷۰۰ مگاوات افزایش یابد.
مصطفی رجبی‌مشهدی با بیان اینکه امسال بنا به برنامه تدوین‌شده تابستان بدون خاموشی خواهیم داشت، اظهار داشت: امسال پیش‌بینی می‌شود ۴۷ پروژه که شامل پست و احداث خط جدید است، وارد مدار شود.
سخنگوی صنعت برق در خصوص برنامه‌ای که برای تابستان امسال در نظر دارند، گفت: ما یک برنامه ۱۴۰ اقدامی را در تابستان ۱۴۰۲ در وزارت نیرو دنبال می‌کنیم که سه محور اصلی دارد. در این میان، تعمیرات نیروگاه‌ها روند خوبی دارد. ما تقریبا همه نیروگاه‌ها را حداقل یک نوبت به تعمیرات اساسی یا بازدیدهای دوره‌ای که دارند، می‌بریم و اینها با حداکثر ظرفیت می‌توانند تولید کنند.
او درباره برنامه توسعه شبکه‌های انتقال گفت: خوشبختانه در سال گذشته با توجه به اینکه توانستیم افزایش ظرفیت تولید حدود ۶ هزار و ۱۰۰ مگاواتی را داشته باشیم، شبکه‌های برق در برخی نقاط به دلیل اینکه فرسوده بودند یا مشکلاتی داشتند، باعث شدند که دچار افت والتاژ شویم. امسال پیش‌بینی شده که ۴۷ پروژه شبکه برق را که احداث خط جدید و پست‌های جدید است، بتوانیم تا ابتدای تابستان در مدار داشته باشیم و برق را به مصرف‌کننده برسانیم.
سخنگوی صنعت برق تصریح کرد: خوشبختانه می‌توانیم با همه کشورهایی که مرز خاکی داریم تبادل برق داشته باشیم. از یکسری کشورها برق وارد می‌کنیم. در حال حاضر از ترکمنستان، ترکیه، ارمنستان و آذربایجان توانسته‌ایم واردات برق داشته باشیم و صادرات برق هم بیشتر به کشورهای عراق، افغانستان و پاکستان است. اما در دوره محدودیت بار تابستان که مصرف برق افزایش قابل ملاحظه‌ای پیدا می‌کند برنامه‌ها به این صورت است که سهم واردات‌مان بیشتر از صادرات است.


عزم فولادسازان به خودکفایی در عرصه انرژی
شماری از تولیدکنندگان فولاد از تصمیم خود برای خودکفایی در تولید گاز طی سال جاری خبر داده‌اند. فعالان صنعت فولاد در جایگاه یکی از پردرآمدترین صنایع کشور به صرافت افتاده‌اند تا به طور مستقل از وزارت نیرو گاز موردنیاز خود را تهیه کنند.
عضو هیات‌مدیره انجمن نوردکاران ایران اواخر سال گذشته از تصمیم فولادسازان برای تولید گاز گفت و اظهار کرد که فولادسازان توانایی کمک به دولت در تولید این منبع انرژی و ایجاد زیرساخت‌ها را دارند و در واقع همان کاری که برای انتقال آب خلیج‌فارس انجام دادند را می‌توانند برای تامین گاز هم انجام بدهند.


دولت گاز را به ملت نمی‌دهد
در ادامه عضو پیشین هیات‌مدیره انجمن فولاد گفت: مجموع درآمد زنجیره فولاد در خوش‌بینانه‌ترین حالت سالانه به ۵ میلیارد دلار می‌رسد، در نتیجه زنجیره‌ تولید، توانایی تامین سرمایه ۵۰ میلیارد دلاری را ندارد، مگر اینکه پروژه فاینانس شود که این امر نیز برای سرمایه‌گذار خارجی در ایران جذابیتی ندارد.
رضا شهرستانی افزود: از موضوع تامین سرمایه هم که بگذریم دولت مجوز تولید گاز را به فولادسازان نمی‌دهد، زیرا این کالا مانند نفت برای دولت استراتژیک به شمار می‌آید و از مجاری رسمی و غیررسمی مجوز اجرای چنین طرحی را به تولیدکنندگان فعال در زنجیره فولاد نمی‌دهد و همین استراتژیک بودن وجه تمایز گاز از آب و برق است. حتی کارخانه‌هایی هم که مستقل از توانیر برق تولید می‌کنند در تابستان ملزم می‌شوند برق تولیدی خود را به شبکه سراسری متصل کنند.
با این تفاسیر گام نخست فولادی‌ها در خودکفایی در تامین گاز مذاکره با دولت است. البته اکنون این صنایع در مصرف گاز از یارانه‌ای که دولت به این صنایع انرژی‌‌بر اختصاص می‌دهد، استفاده می‌کنند و این امتیاز در کاهش قیمت تمام‌شده محصولات فولادسازان ایرانی نقش مهمی دارد و قدرت رقابت آنها را در بازارهای جهانی بالا می‌برد.
کمبود زیرساخت در حوزه انرژی اعم از گاز و برق از مهم‌ترین چالش‌هایی است که در سال‌های اخیر عملکرد صنعت فولاد کشور را تحت تاثیر قرار داده است. اگر بخواهیم به تولید مشخص‌شده در سال ۱۴۰۴ دست پیدا کنیم باید اجازه دهیم که کارخانه‌ها با تمام ظرفیت تولید کنند. این در حالی است که در سال‌های اخیر در ۳ ماه تابستان شرکت‌های فولادی با مشکل قطعی انرژی از جمله برق و گاز روبه‌رو بوده‌اند و تنها توانسته‌اند با نیمی از توان خود اقدام به تولید کنند. به باور کارشناسان این مهم چاره جدی را می‌طلبد. بنابراین بهتر است تا قبل از اینکه واحدهای تولیدی فولادی به تعطیلی بروند بحران انرژی نیز حل شود.

منبع: روزنامه جهان صنعت



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین