حالا پیشبینی میشود در صورت ادامه روند فعلی مشکلات زنجیره ارزش فولاد در سال آینده دشوارتر شود.
سیاستهای خلقالساعه و یکشبه، تصمیمگیریهای غیرشفاف و بدون برنامهریزی بسیاری از برنامههای فولادیها را در سال جاری با اختلال مواجه کرد، به نحوی که فعالان اقتصادی این عرصه باور دارند اقدامات دولتمردان در حوزه تولید آنقدر غیرشفاف و غیرمنتظره بوده که همه را به نحوی درگیر کرده است. بنابراین انتظار میرود که مسوولان مربوطه به عنوان متولی تولید با تصمیمات نامناسب همچون قیمتگذاری و… چرخ تولید را کند نکنند و اجازه دهند روابط بین شرکتها و بنگاههای اقتصادی به شکل رقابتی و اقتصادی تنظیم شود. در این خصوص نایبرییس کنفدراسیون صادرات ایران با اشاره به شرایط سختی که پیش روی تولیدکنندگان فولاد در شرایط کنونی اقتصاد ایران قرار گرفته است به «جهانصنعت» گفت: سال ۱۴۰۱ به جهت مسائل و مشکلاتی که برای تولیدکنندگان فولادی در تامین انرژی از جمله برق و گاز پیش آمد، سالی سخت بود که منجر به کاهش سودآوری و میزان تولید صنایع فولادی شد. بر همین اساس، ادامه روند کنونی در سال ۱۴۰۲ بهطور قطع شرایط را برای زنجیره ارزش فولاد سختتر خواهد کرد.
قدیر قیافه افزود: تولیدکنندگان این حوزه، با مشکلات زیادی مواجه بوده و به دلیل سیاستگذاریهای غلط، نتوانستند به برنامههای از پیش تعیینشده خود در حوزه تولید دست پیدا کنند. این در حالی است که وضع مقررات و تصمیمات خلقالساعه از جمله تعیین عوارض صادراتی نیز از همان ابتدای سال لطمه بزرگی به معدنیها و تولیدکنندگان محصولات فولادی وارد کرد.
تصمیماتی که به ضرر تولیدکننده است
به اعتقاد قیافه، تصمیمات غلط در حوزه معدن و صنایع معدنی سبب شده که تولیدکنندگان محصولات فولادی تضعیف شوند، به نحوی که بهرهگیری از فرصتهایی که به دلیل مسائل بینالمللی در اقتصاد جهانی رخ میدهد در ایران از بین برود. وی به مناقشات روسیه و اوکراین و فرصت بهوجود آمده جهت توسعه صادرات برخی محصولات معدنی و فولادی به کشورهای آسیای جنوب شرقی و اروپا اشاره و خاطرنشان کرد: متاسفانه به دلیل رفتارها و تصمیمات غلط حوزه سیاستگذاری، این فرصتها از بین رفت و بازار در اختیار رقبا قرار گرفت. در حالی که این موضوع میتوانست به رونق صادرات و ارزآوری برای کشور در شرایط تحریمی تبدیل شود، اما مواضع غلط برخی در ایستگاههای تصمیمگیری روی صادرات تاثیر منفی گذاشت و محدودیتها در چنین شرایطی که باید صادرات تسهیل شود، دوچندان شد.
برنامههای واحدهای فولادی
این فعال حوزه معدن با اشاره به برنامههای مدون واحدهای فولادی برای توسعه ظرفیت تولید و صادرات خاطرنشان کرد: تصمیمگیری در فضای غیرشفاف و بدون قدرت برنامهریزی، بسیاری از این برنامهها را با اختلال مواجه میکند، به نحوی که فعالان اقتصادی، اقدامات آتی دولت و دستگاههای حاکمیتی را در حوزه تولید برای خود شفاف نمیدانند. بنابراین انتظار ما از وزارت صنعت، معدن و تجارت به عنوان متولی تولید این است که با تصمیمات نامناسب همچون قیمتگذاری، چرخ تولید را کند نکنند و اجازه دهند روابط بین شرکتها و بنگاههای اقتصادی، به شکل رقابتی و اقتصادی تنظیم شود. قیافه با بیان اینکه دولت و وزارت صنعت، معدن و تجارت باید نقش تسهیلگری در حوزه تولید داشته باشند، تاکید کرد: به خصوص در حوزههای معدنی، دولت باید علاوه بر رفع موانع، زمینه را برای شکلگیری رقابت و توسعه تولید و صادرات فراهم کند و اجازه دهد صادرات تسهیل شود.
مشکل تامین ماشینآلات و حمایت از خواص
نایبرییس کنفدراسیون صادرات ایران در بخش دیگری از سخنان خود به مشکل تامین ماشینآلات معدنی اشاره و تصریح کرد: معادن کشور نیازمند نوسازی و تجهیز هستند، به نحوی که بتوانند با تامین ماشینآلات و تکنولوژیهای مرتبط، نقش خود را در توسعه تولید، اشتغال، ارزآوری و صادرات ایفا کنند. او تصریح کرد: خوشبختانه رویکرد معاونت معادن و فرآوری مواد وزارت صمت موجب تسهیل در امر واردات ماشینآلات و تجهیزات مورد نیاز بخش معدن شده است. این در حالی است که به دلیل عدم دقت، ورود برخی ماشینآلات به سختی انجام شده و حتی از ورود ماشینآلات حفاری نیز جلوگیری میشود. این در شرایطی است که باید معضل ماشینآلات هر چه سریعتر برطرف شود. قیافه به ورود شرکتهای دانشبنیان جهت ساخت دستگاههای حفاری اشاره کرد و گفت: صرفا جهت حمایت از یک شرکت دانشبنیان، جلوگیری از واردات این دستگاهها کمکی به توسعه اکتشافات در کشور نکرده و از آنجایی که تولید دستگاههای حفاری کفاف نیاز کشور را نمیدهد، شرکتهای فعال در حوزه اکتشاف با چالش بزرگی مواجه شدهاند که امیدوارم با تصحیح این مقررات متناسب با افزایش توان تولید مجموعه سازنده اجازه واردات به متقاضیان معدنی داده شود. او تاکید کرد: باور همه حمایت منطقی از تولید داخل است، اما باید سطح نیاز کشور را هم سنجید و سپس تصمیمگیری کرد.
منبع: روزنامه جهان صنعت
مطالب مرتبط
نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست