دوشنبه 5 آذر 1403 شمسی /11/25/2024 12:10:21 AM
در بررسی تبعات بحران انرژی در صنعت فولاد مطرح شد

کل اشتغال زنجیره فولاد از معدن گرفته تا فولاد حدود ۴۵۰ هزار نفر برآورد می‌شود. این حجم از اشتغال حالا به دلیل ناترازی‌های انرژی در معرض تهدید قرار گرفته است. 
تهدید ۴۵۰ هزار شغل در بخش معدن

به گزارش بیرونیت به نقل از روزنامه جهان صنعت، به دنبال قطعی‌های گاز فعالان معدنی اعلام کرده‌اند که حاضرند برای تامین گاز و جبران ناترازی‌ها وارد میدان شوند؛ چراکه خسارت قطعی‌ها بیشتر از سرمایه‌گذاری مورد نیاز برای تامین آن است.
به این ترتیب شاهدیم که بحران انرژی در ایران فولادسازان را وارد میدان کرده است. بر اساس اعلام وزارت نیرو قرار است این واحدها ۱۰ هزار مگاوات از نیاز برقی کشور را تامین کنند. در زمینه تامین آب هم بخش زیادی از سرمایه‌گذاری انجام‌شده از خلیج‌فارس توسط فولادی‌ها بوده است. بعد از آب و برق هم نوبت به گاز رسیده است.
تولید فولاد انرژی‌بر است
صنعت فولاد به‌طور فعال مصرف انرژی را مدیریت می‌کند و حفظ انرژی در فولادسازی برای تضمین رقابت‌پذیری صنعت و به حداقل رساندن اثرات زیست‌محیطی مانند انتشار گازهای گلخانه‌ای بسیار مهم است. فولاد از طریق پتانسیل بازیافت ۱۰۰ درصدی، دوام و سبکی وزن خود، باعث صرفه‌جویی در انرژی در طول چرخه‌های عمر خود می‌شود.
تولید فولاد بسیار انرژی‌بر است. بااین‌حال، سیستم‌های پیچیده مدیریت انرژی، استفاده کارآمد و بازیابی انرژی را در طول فرآیند تضمین می‌کند.
انرژی ورودی و هزینه‌های مرتبط
انرژی بخش قابل‌توجهی از هزینه تولید فولاد (۲۰ تا ۴۰ درصد) را تشکیل می‌دهد؛ بنابراین بهبود در بهره‌وری انرژی منجر به کاهش هزینه‌های تولید و در نتیجه افزایش رقابت‌پذیری می‌شود. بازده انرژی صنایع فولادسازی بسته به مسیر تولید، نوع و کیفیت سنگ‌آهن و زغال‌سنگ مورداستفاده، ترکیب محصولات فولادی، فناوری کنترل عملیات و کارایی مواد متفاوت است. حدود ۸۹ درصد انرژی ورودی BF-BOF از زغال‌سنگ، ۷ درصد از برق، ۳ درصد از گاز طبیعی و یک درصد از سایر گازها و منابع تامین می‌شود. در مسیر EAF، انرژی ورودی از زغال‌سنگ ۱۱ درصد، از برق ۵۰ درصد، از گاز طبیعی ۳۸ درصد و ۱ درصد از منابع دیگر است.
۵۰ میلیارد دلار سرمایه مورد نیاز برای تامین گاز فولادی‌ها
عضو هیات‌مدیره انجمن نوردکاران ایران با بیان اینکه فولادسازان توانایی کمک به دولت را در زمینه تولید گاز و ایجاد زیرساخت‌ها دارند، گفت: بر اساس برآورده‌ها، فولادسازان برای اینکه گاز مورد نیاز خود را تامین کنند به حدود ۵۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز دارند. کافی است که دولت مجوز این کار را صادر کند. در واقع همان کاری که فولادی‌ها برای انتقال آب خلیج‌فارس انجام دادند را می‌توانند برای تامین گاز هم انجام بدهند، چراکه به نظر من خسارت قطعی‌های گاز خیلی بیشتر از سرمایه‌گذاری مورد نیاز برای اجرای این طرح‌هاست.
احمد رضوی‌نیک ادامه داد: بر اساس برآوردها، بحران انرژی تا سال‌ها در ایران ادامه خواهد داشت و واحدهای تولیدی قرار است مدت‌ها با قطعی‌های برق و گاز دست‌و‌پنجه نرم کنند.
عضو هیات‌مدیره انجمن نوردکاران ایران با اشاره به هدررفت بالای انرژی در ایران گفت: جدای از مصرف بالایی که در بخش خانگی تجاری شاهد آن هستیم، در ایران بالای ۶۰ میلیون مترمکعب گاز، فلر می‌شود این در حالی است که شرکت‌های داخلی و خارجی تمایل دارند تا روی آن کار کنند که این گاز به جای فلر شدن به صنعت داده شود.
شرایط تولید فولاد دگرگون می‌شود و دیگر شاهد خواب تولید نخواهیم بود
او همچنین ادامه داد: در صورتی که نیاز فولادسازان به گاز رفع شود، تا سه سال آینده می‌توانیم ظرفیت تولید فولاد را به میزان ۵۰ درصد افزایش دهیم و به ۴۵ میلیون تن تولید در سال دست یابیم که گام بزرگی به شمار می‌رود. این فعال صنعت فولاد با اشاره به اینکه در پایین‌دست صنعت فولاد ۷۵ هزار نفر اشتغال مستقیم ایجاد شده، گفت: جالب است که بدانید کل اشتغال زنجیره فولاد (از معدن گرفته تا فولاد) حدود ۴۵۰ هزار نفر برآورد می‌شود. این حجم از اشتغال حالا به دلیل ناترازی‌های انرژی در معرض تهدید قرار گرفته است.
رسیدن به جایگاه هفتم دنیا در صورت رفع محدودیت‌ها
رضوی‌نیک با اشاره به ظرفیت‌های موجود در صنعت فولاد گفت: صنعت فولاد ایران با ظرفیتی کمتر از یک میلیون تن تولید آغاز به کار کرد، اکنون با ظرفیت ۳۰ میلیون تن تولید توانسته جایگاه جهانی خود را به رتبه دهم برساند. این در حالی است که پتانسیل صنعت فولاد ایران تولید بیش از ۴۰ میلیون تن در سال است. اکنون بیش از ۴۰ میلیون تن ظرفیت نصب‌شده و آماده به کار وجود دارد که به دلیل نبود انرژی کافی در فصول تابستان و زمستان، بهره‌برداری از این ظرفیت، امکانپذیر نیست. به گفته او، درصورت برداشته شدن محدودیت‌ها و تولید ۴۲ میلیون تن در سال، جایگاه خود را از رتبه دهم ارتقا داده و در رتبه هفتم جهان قرار خواهیم گرفت.
او افزود: اگر برق و گاز به عنوان انرژی‌های مورد نیاز صنعت فولاد ایران محدود شوند، طبیعتا این صنعت نیز دچار محدودیت خواهد شد.
عضو هیات‌مدیره انجمن نوردکاران ایران مشکل کمبود گاز در ایران را ادامه‌دار دانست و افزود: سال آینده این چالش شدیدتر خواهد شد و اگر همین رویه ادامه داشته باشد در میزان تولید همه صنایع تاثیر ملموس خواهد گذاشت.



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین