يکشنبه 4 آذر 1403 شمسی /11/24/2024 6:24:35 PM
10 اردیبهشت همزمان با سی و هشتمین گردهمایی علوم‌زمین برگزار می‌شود:

رئیس پژوهشکده علوم زمین سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی از برگزاری نشست تخصصی به‌منظور گرامیداشت روز ملی خلیج‌فارس همزمان با برگزاری سی و هشتمین گردهمایی علوم‌زمین خبر داد.
گرامیداشت روز ملی" خلیج‌فارس"
به گزارش معدن نامه، دکتر راضیه لک گفت: 10 اردیبهشت روز ملی خلیج فارس است و کمیته ملی اقیانوس شناسی کمیسیون ملی یونسکو با همکاری و پیشنهاد پژوهشکده علوم زمین سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور به مناسبت گرامیداشت این روز نشست تخصصی خلیج‌فارس را همزمان با برگزاری سی و هشتمین گردهمایی علوم‌زمین در سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور برگزار خواهد کرد.
وی با بیان این‌که در این نشست کلیه ارگان‌های دریایی مرتبط به خلیج‌فارس به منظور تعامل بیشتر و توسعه همکاری‌های چند جانبه حضور خواهند داشت، افزود: کلیه نهادها و سازمان‌های مرتبط با خلیج‌فارس برنامه‌های کلان و پیش‌روی خود در سال 98 را ارائه خواهند کرد و همچنین به ارائه دستاوردهای خود در خلیج‌فارس طی سال‌های گذشته خواهند پرداخت.
لک ضمن اشاره به نزدیکی مطالعات علوم‌زمین و موضوعات دریایی مرتبط با خلیج‌فارس گفت: این سومین سال است که گرامیداشت روز ملی خلیج‌فارس در سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور برگزار می‌شود.
 رئیس پژوهشکده علوم زمین  خاطرنشان کرد: خلیج‌فارس یک حوضه رسوبی با ساختار زمین‌شناسی تکتونیکی است و با توجه به حضور متخصصان خبره در زمینه مطالعات زمین‌شناسی دریایی در سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، برگزاری این نشست را همزمان با برگزاری گردهمایی علوم‌زمین مرتبط دانست.
شایان ذکر است، این نشست با حضور دکتر علیرضا شهیدی سرپرست سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، خانم دکتر راضیه لک رئیس پژوهشکده علوم زمین، امیردریادار حسین خانزادی فرمانده نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران، امیردریادارغلامرضا طحانی معاون عملیات نیروی دریایی راهبردی ارتش، دکتر سعید علی چاووشیان رئیس اداره علوم  کمیسیون ملی یونسکو-ایران، دکتر لاهیجانزاده معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت از محیط زیست، دکتر حمید علیزاده لاهیجانی معاون محترم پژوهشی پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی، دکتر عبدالرضا دشتی‌زاده رئیس محترم اداره میراث فرهنگی سازمان منطقه آزاد قشم، مهندس عبدالجواد کمالی معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم، مهندس حمید خلیلی مدیر کل محترم اداره مهندسی سواحل و بنادر سازمان بنادر دریایی و دریا نوردی، دکتر ناصر کرمی‌راد مدیرکل محترم بازسازی و حفاظت ذخائر ژنتیکی سازمان شیلات ایران، مهندس خجسته مدیرکل حفاظت و ایمنی دریانوردی سازمان بنادر و دریانوردی، خانم دکتر تاجبخش معاون وزیر راه و رئیس سازمان هواشناسی کشور، دکتر بهزاد لایقی مدیرکل علوم جوی و اقیانوسی سازمان هواشناسی کشور، دکتر نبی‌اله میرزایی معاون وزیر کشاورزی و رئیس سازمان شیلات، دکتر حسین عبداللهی معاون توسعه آبزی‌پروری سازمان شیلات، امیردریادار دوم سلیمانی‌پناه معاون تربیت و آموزش نیروی دریایی راهبردی، دکتر زمانی پدرام مدیرکل دفتر زمین شناسی دریایی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور برگزار خواهد شد.
بر اساس این گزارش، 10 اردیبهشت روزی افتخارآمیز در تاریخ ایرانیان است که بر همین اساس در ۲۲ تیرماه ۱۳۸۴هیات دولت مصوبه‌ای را تایید کرد که به موجب آن دهم اردیبهشت هرسال "روز ملی خلیج‌فارس” نام گرفت .
خلیج‌فارس سومین خلیج بزرگ جهان است که به خاطر موقعیت جغرافیایی خود در طول تاریخ همواره نامش بر سر زبان‌ها بوده و مردم تمام جهان آن را با نام خلیج فارس یا دریای پارس می‌شناسند. قدیمی‌ترین اسناد موجود درباره خلیج‌فارس به کتاب‌های باقیمانده از یونان باستان برمی‌گردد.
خلیج فارس از سمت شمال با ایران، از غرب با کویت و عراق و از جنوب با عربستان، بحرین و امارت متحده عربی همسایه است. وسعت آن 240هزار کیلومتر است و پس از خلیج مکزیک و خلیج هودسن سومین خلیج بزرگ جهان محسوب می‌شود. خلیج فارس توسط تنگه هرمز به دریای عمان و از طریق آن به دریاهای آزاد مرتبط است و جزایر مهم آن خارک، ابوموسی، تنب بزرگ، تنب کوچک، کیش، قشم، و لاوان هستند که تمامی آنها به ایران تعلق دارد.
خلیج فارس و سواحل آن حاوی معادن سرشار نفت و گاز است و مسیر انتقال نفت کشورهایی چون کویت، عربستان و امارات متحده عربی است. به همین دلیل، منطقه‌ای مهم و استراتژیک محسوب می‌شود. بندرهای مهمی در حاشیه خلیج فارس وجود دارد که از آنها می‌توان بندر شارجه، دوبی، ابوظبی و بندر عباس را نام برد.
بر اساس اسناد تاریخی، یونانی‌ها و مورخانشان در این کتاب ها با نام "پرسیکوس سینوس‌ها" که به معنی "خلیج فارس" است از این آبراهه یاد می‌کنند و تکرار همین نام باعث می‌شود که بسیاری از نقشه‌های باقیمانده از اروپائیان قرن‌ها بعد نیز با همین نام از خلیج‌فارس یاد کنند.
بر اساس نوشته‌های مورخان یونانی مانند هرودت (۴۸۴ – ۴۲۵ ق.م) کتزیاس (۴۴۵ – ۳۸۰ ق.م)، گزنفون (۴۳۰ – ۳۵۲ ق.م) استرابن (۶۳ ق.م – ۲۴ م) که پیش از میلاد مسیح می‌زیسته‌اند؛ یونانیان نخستین ملتی هستند که به این دریا نام پارس و به سرزمین ایران پارسه، پرسای، پرس‌پولیس یعنی شهر یا مملکت پارسیان داده‌اند.
انگلیسی زبان‌ها نیز این منطقه جغرافیایی خاص را PERSIAN GULF می‌خوانند که در واقع ترجمه ساده‌ای از نام "خلیج فارس" است و نقشه‌های بیشماری که از ملوانان و جغرافی‌دانان انگلیسی قرون ۱۶ و ۱۷ میلادی باقیمانده است، اسناد غیرقابل انکار این حقیقت تاریخی هستند. ابوعلی احمدبن عمر معروف به ابن رسته در کتاب الاعلاق النفیسه که در سال ۲۹۰ هجری به رشته تالیف درآورده، نوشته است: «اما از دریای هند خلیجی بیرون می‌آید به سمت سرزمین فارس که آن را «خلیج‌فارس» می‌نامند»؛ محمد عبدالکریم صبحی نیز در کتاب «علم الخرائط» در نقشه‌هایی که با ترجمه عربی نقل کرده، دریای جنوب ایران را «الخلیج‌الفارسی» و «بحر فارس» نامیده است.


نمایش ساده


مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین