يکشنبه 4 آذر 1403 شمسی /11/24/2024 7:17:37 PM
ایرانیان چقدر طلا تولید می‌کنند و چقدر طلا مصرف می‌کنند؟

تا به حال به این موضوع فکر کرده‌اید که ایران تا چه اندازه از ذخایر طلا برخوردار بوده و تولید معادن آن چند کیلوگرم شمش طلا در سال است؟
لوکیشن طلایی

ایران به دلیل قرار گرفتن روی یک کمربند شناخته‌شده متالوژنی دنیا ذخایری معادل ٣٤٠ تن طلای خالص با عیار ٢٤ درصد دارد که با انجام اکتشافات بیشتر این ذخایر تا هزار تن نیز قابل افزایش است. کارشناسان معتقدند همین لوکیشن سبب شده علاوه بر بافت متنوع زمین‌شناسی، جاذبه‌های بسیاری در زمینه ذخیره طلا نصیب‌مان کند. در حال حاضر ١١٢ کشور معدنی تولیدکننده طلا هستند و در این چرخه تجارت پرسود نقش‌آفرینی دارند. ایران نیز به عنوان یکی از بازیگران عرصه طلا هزینه‌های معدنکاری خود را به سمت افزایش اکتشافات سوق داده تا از این چرخه عقب نماند. بر اساس آخرین یافته‌های سازمان زمین‌شناسی، کشورمان با برخورداری از ٩ هزار معدن فعال و غیرفعال، در حال حاضر ٢٩ معدن طلا دارد که از این تعداد ١٨ معدن فعال، ٩ معدن غیرفعال و دو معدن در حال تجهیز اعلام شده تا در آنها سالانه ٦ تن شمش طلای ٢٤ عیار به تولید برسد.

در این میان معدن طلای زرشوران با ظرفیت تولید سالانه ٣ هزار کیلوگرم شمش، ذخیره ١١٠ تنی طلا و با عیار ٤,٥ گرم در تن در کانسنگ، در صدر ٦ کانسار اصلی این فلز ارزشمند در کشور قرار گرفته است. ذخایر معدن‌ داشکسن قروه با ٦٣ تن در جایگاه دوم، آق‌دره و خاروانا هر‌کدام با ٣٠ تن ذخیره در رتبه سوم، کوه زر با ١٥ تن در جایگاه چهارم و موته با ١٤تن ذخیره در رتبه پنجم از نظر ذخایر طلا قرار دارند. متوسط عیار طلا در زرشوران ٤.٥، خاروانا با ٤گرم بر تن، کوه زر با ٣.٣ گرم بر تن، آق دره با ٢.٧ گرم بر تن، و موته با ٢.٥ گرم بر تن، به ترتیب از بیشترین خلوص طلا برخوردارند. اما این معادن کجا قرار گرفته‌اند؟ ذخایر زرشوران و آق‌دره در تکاب، داشکسن در قروه کرستان، موته در گلپایگان اصفهان، کوه زر تربت حیدریه خراسان‌رضوی و خارونا تبریز به عنوان ذخایر اصلی ایران شناسایی شده‌اند. در حال حاضر با اکتشافات جدید در بخش معدن ثابت شده ٢١ استان ایران دارای ذخایر طلا هستند اما در ١٢ استان معدن طلا راه‌اندازی شده و استخراج صورت می‌گیرد. استان‌های دیگر منوط بر تکمیل معادن خود قرار است در لیست تولیدکنندگان طلای کشور قرار بگیرند. تیپ‌های طلای موجود در ایران مختلف هستند و بیشتر ذخایر طلا روی کمربندهای سنندج- سیرجان، ارومیه دختر و شرق ایران شکل گرفته‌اند. استان آذربایجان شرقی، کردستان، آذربایجان غربی، خراسان‌رضوی، سیستان‌و‌بلوچستان، سمنان، یزد، کرمان، مرکزی، قم و... استان‌هایی هستند که استان‌های دارای ذخیره طلا معرفی شده‌اند. ایران هزار محدوده امیدبخش برای ذخیره طلا شناسایی کرده که ٢٠٠ محدوده را وارد فاز اکتشافات تکمیلی کرده و تاکنون توانسته حدود ٧٠ تن به ذخایر طلای کشور افزوده و گواهی کشف این معادن را به ثبت برساند و واگذار کند. این مناطق عمدتا در کردستان، آذربایجان شرقی و سیستان و بلوچستان قرار دارد. بیشتر معادن طلا را می‌توان با اسامی قدیمی آنها شناسایی کرد. در دهه‌های اخیر ثابت شده اسامی بسیاری از معادن طلا ریشه تاریخی داشته و معدن زرشوران، کوه زر، زرمش، قزل اوزن (طلای شناور) بیانگر همین موضوع است. به همین دلیل کارشناسان معتقدند شناسایی ذخایر طلای ایران به دلیل سابقه تاریخی معدنکاری طلا در کشور می‌تواند هزینه اکتشاف کمتری در پی داشته باشد. اگرچه ایران نزدیک به ٢٠ سال است که درصدد بوده اکتشافات خود را برای شناسایی ذخایر طلا تقویت کند اما مطالعات جهانی نشان می‌دهد کشورهای دیگر برای تحقق این هدف سرمایه‌گذاری‌های بسیاری را انجام داده‌اند. سالانه ٣ هزار تن طلا در دنیا تولید می‌شود که در این میان ایران ششمین کشور مصرف‌کننده طلا در جهان محسوب می‌شود و بیشترین تقاضا برای طلا از سوی جواهرفروشی‌ها، پس از آن سرمایه‌گذاری‌های خرد نظیر سکه، شمش و شبکه رسمی بانک‌های مرکزی و تولیدات صنعتی ایجاد می‌شود.


فریبا رسولی آشتیانی

منبع: روزنامه اعتماد

مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین