مهم تر از تحریمها و شرایط کنونی کشور جنگ روانیای است که توسط امریکا و رسانههای همسو علیه کشور ما راه افتاده است. لذا هماکنون مجموعه بنگاههای کوچک و متوسط فعال که بیشترین بار اشتغالزایی کشور را برعهده دارند، هدف اصلی این جنگ روانیاند. خنثیسازی این جنگ، جز از طریق غالب کردن گفتمان عقلانی و عقلانی کردن مدیریت فضای کسب و کار کشور ممکن نیست. فضای آشفته و ملتهب امروز ریسک سرمایهگذاری در کشور را بالا میبرد و انگیزه سرمایهگذاری در تولید را از ریشه میخشکاند. از این رو، مقام معظم رهبری و مقام محترم ریاست جمهوری اسلامی به صورت همزمان در روز عید سعید فطر صریح و روشن بر این موضوع تاکید کردهاند و نسبت به خطرات جدی آن هشدار دادهاند. حجم نقدینگی بالغ بر ١٥٠٠ هزار میلیارد تومان یک خطر بالقوه است که هر روز یک یا چند بخش اقتصاد کشور (سکه، ارز، مسکن و...) را آشفته و بیثبات میکند و سرمایهها به جای تمرکز بر تولید، به سمت سفتهبازی و واسطهگری سرازیر میشوند. البته باید توجه داشت که این حجم بالای نقدینگی نتیجه سیاستگذاریهای کاملا مغایر با سرمایهگذاری و تولید و اشتغالزایی دولتهای مختلف در طول ١٢ سال اخیر است که جامعه ما را بیش از هر زمان دیگری درگیر کرده است، مانند انحراف از قانون سیاستهای اصل ٤٤ که آثار نامطلوب آن موجب بحرانهای بزرگ صندوقهای بازنشستگی و بنگاههای اقتصادی کشور را در وضعیت کنونی کشور رقم زده است. ساختار سنتی غالب بر نظام بانکی و مالی و اعتباری کشور یکی دیگر از عوامل اصلی رواج سفتهبازی و واسطهگری در اقتصاد ایران است که حتما نیاز به یک تحول بنیادین دارد.
باید پذیرفت با خروج امریکا از برجام فرصت تشکیل یک حوزه اقتصادی مستقل از امریکا فراهم شده است و تنها دیپلماسی هوشمندانه ایران میتواند با همکاری کشورهای اروپایی، روسیه، چین و کشورهای آسیای میانه که ایران پل ارتباط آنها با آبهای آزاد و منطقه خلیج فارس به شمار میرود، آیندهای به مراتب بهتر را برای کشور ما رقم بزند. طی این مسیر با توجه به نقش غالب امریکا در نظام تجاری و ارزی جهان، البته که آسان نیست اما این یگانه راهکار عملی قابل تصور در شرایط موجود برای ما خواهد بود.
تغییر و تحول وضعیت کنونی ایران در بازارهای بینالمللی و بهبود مبادلات پولی و بانکی کشور جز از طریق همکاری و تعامل با جهان ممکن نیست. تصمیمسازان و سیاستگذاران در جامعه امروز ما باید بدانند گفتوگو با جهان به معنای غفلت از منابع داخلی نیست، مکمل آن است مکملی لازم و ضروری که تحقق یکی بدون دیگری ممکن نیست. گفتوگو امروز کلید توسعه است و به طور کلی هرگونه سرمایهگذاری و سرمایهپذیری با گفتوگو در کشور عزیزمان آغاز میشود. تحقیر برجام تایید نقض عهد امریکا در این زمینه است.
خروج امریکا از برجام پایان دیپلماسی نیست و همانطور که امریکا نیز تمام جهان نیست حتی به گمان من خروج قطعی امریکا از برجام میتواند بهمراتب بهتر از شرایط یکی، دو سال گذشته باشد که هر سه ماه یکبار برجام را زیر سوال میبرد و با ملتهب کردن شرایط جامعه ما به نوسانهای ارزی و اقتصادی بیشتر در ایران دامن میزد. این یک فرصت است که با مدیریت صحیح سایه اختلافات و تنشهای موجود در کشور را از میان بردارد و اتحاد و انسجام اجتماعی کشور را تقویت و تحکیم کند. کشور عزیزمان ایران یک سرزمین استثنایی دارای مزیتهای تمدنی چندهزارساله و منابع معدنی، طبیعی و گردشگری متعدد و متنوع است. اقتصاد ایران در نفت خلاصه نمیشود بنابراین تحریم کامل ایران خوابی است که هرگز تعبیر نخواهد شد.
منبع: روزنامه اعتماد
مطالب مرتبط