وی ادامه داد: مورد دوم سالهای ۹۱ و ۹۲ بود که تورم به ۳۵ درصد رسید ولی باز هم سالهای قبل و بعد از آن تورم کاهش یافت اما در چهار سال اخیر بیسابقه است که در طول چهار سال تورم بالای ۳۰ درصد داشته باشیم یعنی از ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰.
وزیر صنعت، معدن و تجارت تأکید کرد: اوج تورم در سال جاری بود که به ۵۰ درصد رسید هم به لحاظ مدت طولانی تورم و هم به لحاظ مقادیر تورمی که سبب شد تا این چهار سال، سالهای ویژهای در اقتصاد کشور باشند.
فاطمیامین خاطرنشان کرد: در تحلیل تورم گفته میشود که سه عامل در ایجاد تورم مؤثر است؛ یکی نقدینگی که باید آن را مدیریت کنیم، دوم قیمتهای خارجی که از طریق نرخ ارز به اقتصاد کشور تحمیل میشود و سوم تولید؛ هر چه تولید بیشتر شود، تورم کمتر خواهد شد.
وی ادامه داد: اگرچه باید برای کنترل تورم، نقدینگی را کاهش دهیم و نرخ ارز را کنترل کنیم اما نکتهای که همیشه نسبت به آن بیتوجه بودهایم، اصلاح ساختار بازارها است. اگر ساختار بازارها را اصلاح کنیم، اثرات تورمی نقدینگی، نرخ ارز و کمبود تولید کنترل خواهد شد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: در بیش از ۶ ماه اخیر تمرکز ما در این وزارتخانه بر اصلاح ساختار بازار بوده البته به دنبال افزایش تولید هم بودیم.
فاطمیامین تأکید کرد: یکی از اقداماتی که میتواند در کنترل قیمتها در بازار مؤثر باشد، کنترل قیمت کالاهای پایه مانند سیمان و فولاد است. اگر بتوانیم موارد اثرگذار در قیمت تمام شده کالا مانند مواد اولیه مثل فولاد، ورق، آلومینیوم، مس، محصولات پتروشیمی و … را مدیریت کنیم، مواد اولیه ارزانتر به دست تولیدکننده میرسد و قیمتها کنترل میشود.
وی یادآور شد: اگرچه در روزهای اخیر به لحاظ درگیریهای روسیه با اوکراین، قیمت مواد اولیه افزایش یافته که سبب افزایش نرخ میلگرد شده، اما راهحل کنترل قیمت مواد اولیه میلگرد، اعمال عوارض بر صادرات است؛ مراحل آن در ستاد تنظیم بازار به پایان رسیده و هفته آینده ابلاغ خواهد شد که به مرور به رفع التهاب بازار میلگرد منجر میشود.