دوشنبه 5 آذر 1403 شمسی /11/25/2024 8:41:22 AM
افزایش تقاضا برای شمش و محصولات فولادی به رقابت قیمتی میان خریداران منجر نشد

کاهش بهای پایه شمش فولاد متاثر از سیگنال‌‌‌های بنیادی، از جمله افت نرخ جهانی، باعث شده است بر حجم معاملات این محصول در بازار فیزیکی بورس‌کالا افزوده شود؛ با وجود این، رکود سنگین مصرفی و سرمایه‌‌‌ای در بازار محصولات مانعی جدی در مقابل رقابت قیمتی میان خریداران است. 
بازار فولاد کشش رشد نرخ را ندارد

به این ترتیب، رکود سنگین مصرفی و کاهش جایگاه سرمایه‌‌‌ای مقاطع طویل فولادی در بازار داخل باعث شده است تا خوش‌بینی نسبت به رشد بهای مقاطع طویل فولادی تا زمان اتمام فصل سرد سال و شروع آغاز به کار پروژه‌‌‌های ساختمانی وجود نداشته باشد.

افزایش تقاضا به رشد قیمت شمش فولاد منجر نشد
کاهش قیمت پایه عرضه شمش فولاد در رینگ صنعتی بورس‌کالا در شرایطی که انتظارات تورمی رو به افزایش گذاشته است، باعث شد تا رونق به معاملات شمش فولاد بازار فیزیکی بورس‌کالا در روز سه‌‌‌شنبه، شانزدهم آذرماه بازگردد. البته این رونق تنها به افزایش حجم معاملات منجر شد و متقاضیان بر سر خرید شمش فولاد رقابت قیمتی نداشتند. به این ترتیب برای ۱۸۳‌هزار تن شمش فولاد قطعی عرضه‌شده در رینگ صنعتی بورس‌کالا تقاضایی بالغ بر ۲۲۸‌هزار تن در این بازار به ثبت رسید که در نهایت به فروش حدود ۱۴۲‌هزار تن شمش از این بازار منجر شد. این رقم از سویی ۵/ ۷۷‌درصد کل عرضه در این روز و از طرف دیگر بیشترین میزان حجم معامله شمش فولاد در این بازار پس از آذر سال گذشته بود.

در حالی رینگ صنعتی شمش فولاد، هفته جاری با افزایش تقاضای خریداران روبه‌رو شد که همچنان فصل سرد سال که زمان سنتی رکود مصرفی تلقی می‌شود، ادامه دارد و همین موضوع سدی در مقابل رقابت قیمتی میان نوردکاران برای خرید شمش فولاد است. شمش فولاد، روز سه‌‌‌شنبه هفدم آذرماه، در بازه قیمتی ۱۲‌هزار و ۷۰۰تومان تا ۱۲‌هزار و ۸۸۰تومان به‌‌‌ازای هر کیلوگرم در رینگ صنعتی بورس کالا عرضه شد که سقف قیمتی تعیین‌شده برای عرضه شمش در این بازار کمترین نرخ پس از خردادماه امسال بود. در نهایت نیز میانگین بهای معامله شمش فولاد از رینگ هفته جاری بورس‌کالا به ۱۲‌هزار و ۸۶۰تومان به ازای هر کیلوگرم رسید که این قیمت نیز بیشترین میانگین بهای معامله شمش فولاد از این بازار پس از نیمه مهرماه امسال بود.

به این ترتیب باید اذعان کرد، صعود ارز به کانال ۳۰‌هزار تومانی ظرف روزهای گذشته نیز نتوانسته است قیمت شمش و محصولات فولادی را در بازار داخل تغییر دهد. رکود سنگین مصرفی در بازار داخل که بخشی از آن به قرار گرفتن در فصل سرد سال و بخشی دیگر به افت روند ساخت مسکن در کشور ظرف سال‌های اخیر بازمی‌گردد، باعث شده است تا بازار آهن و فولاد کشور روند نوسان قیمتی خود را از نوسان نرخ ارز جدا کند.

روند رو به رشد نرخ ارز نیمایی و آزاد در بازار داخل از رشد قیمت پایه و معامله شمش و محصولات فولادی حمایت می‌کند، اما سیگنال‌‌‌های جهانی حامی تضعیف قیمتی این محصولات هستند. حرکت بهای شمش صادراتی ایران در مسیر افت نرخ سیگنالی بنیادی در جهت افت قیمت این محصولات در بازار داخل نیز هست. به گزارش فست‌مارکت، هر تن بیلت صادراتی ایران فوب خلیج‌فارس در روز اول دسامبر با نرخ ۵۶۵دلار به ازای هر تن به فروش رفت که این رقم نسبت به نرخ قبلی اعلامی برای بیلت صادراتی ایران مربوط به هفته پایانی ماه نوامبر کاهش ۸۳/ ۳درصدی داشت. در عین حال در گزارش موسسه فست‌‌‌مارکت آمده است که بیلت صادراتی ایران در ماه نوامبر با میانگین نرخی در کانال ۵۹۱دلار و ۲۵سنت تا ۶۰۸دلار و ۷۵سنت مورد معامله قرار گرفته که حداقل نرخ معامله بیلت ایران در این ماه نسبت به قیمت‌های فعلی ۲۶دلار بیشتر بوده است. در عین حال، به گفته فعالان بازار، حتی در قیمت‌های فعلی نیز خریدار قابل‌توجهی برای شمش فولادی ایران وجود ندارد و همین موضوع باعث می‌شود صادرکنندگان شمش فولاد ایران چاره‌‌‌ای جز ارائه تخفیف به خریداران نداشته باشند. به گزارش فست‌مارکت، در هفته ابتدایی ماه دسامبر هر تن بیلت صادراتی ایران تحویل بنادر امارات متحده عربی، قیمتی برابر با ۶۲۰ تا ۶۲۵دلار به ازای هر تن داشت؛ این در حالی بود که در همین زمان هر تن بیلت صادراتی عمان تحویل بنادر امارات متحده عربی با نرخی در محدوده ۶۴۰ تا ۶۶۰دلار به‌‌‌ازای هر تن به فروش می‌‌‌رفت.

با احتساب مالیات ارزش‌افزوده و کارمزد ارکان بورس، میانگین نرخ تمام‌شده معامله شمش فولاد از رینگ صنعتی بورس کالا در روز گذشته به ۱۴‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم رسید. با توجه به هزینه تبدیل، انتظار می‌رود محصول تولیدی با این شمش نرخی در کانال ۱۵‌هزار تومانی داشته باشد.

بی‌‌‌اثر شدن سیگنال‌‌‌های ارزی بر بازار مقاطع فولادی
همچنان در معاملات مقاطع طویل فولادی در رینگ صنعتی بورس‌کالا و بازار آزاد آرامش حکمفرماست. در شرایطی که صعود نرخ ارز بسیاری از بازارهای مالی و کالایی کشور را با رشد قیمتی روبه‌رو کرده، معامله‌‌‌گران مقاطع طویل فولادی در بازار آزاد و بورس‌کالا توجهی به سیگنال‌‌‌های ارزی ندارند. بی‌‌‌توجهی معامله‌‌‌گران مقاطع طویل فولادی به سیگنال‌‌‌های ارزی عمدتا ناشی از رکود سنگین مصرفی حاکم بر بازار و از دست رفتن جایگاه سرمایه‌‌‌ای این محصول است.

گفته می‌شود، میزان صدور پروانه ساختمانی در کشور ظرف هشت‌ماه ابتدایی امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل افت ۳۰درصدی داشته و این در حالی است که ظرف سال قبل هم بازار ساخت مسکن در کشور رونق چندانی نداشت. طبیعتا قرارگرفتن در فصل سرد سال نیز بر این رکود دامن زده و به این ترتیب خبری از تقاضا در بازار آهن و فولاد نیست.

در این شرایط، موجودی بالای مقاطع طویل فولادی در انبار تجار و تلاش دولت برای جدا کردن این بازار از جایگاه سرمایه‌‌‌ای نیز باعث شده است تا به‌شدت از تقاضای سرمایه‌‌‌ای برای مقاطع طویل فولادی کاسته شود و همین موضوع بر رکود در این بازار دامن بزند. در این شرایط باید منتظر گذشت زمان و اتمام فصل سرد سال و ایجاد تقاضای مصرفی در بازار برای ایجاد رونق مجدد در بازار آهن و فولاد کشور بود. روز گذشته نوردکاران بالغ بر ۱۱۰‌هزار تن انواع میلگرد را در رینگ صنعتی بورس کالا عرضه کردند که از این میزان ۸۰‌هزار تن مورد معامله قرار گرفت. نکته مورد توجه در معاملات این محصول نیز افزایش حجم معاملات در عین عدم‌رقابت قیمتی میان خریداران بود. روز گذشته انواع میلگرد با نرخی در بازه ۱۳‌هزار و ۵۰۰تومان تا ۱۴‌هزار و ۷۰۰تومان در بازار عرضه شد و در نهایت میانگین نرخ معامله میلگرد در این بازار به ۱۴‌هزار و ۲۰۰تومان رسید. بازه قیمت پایه عرضه میلگرد در رینگ روز گذشته نسبته به قیمت پایه عرضه در هفته قبل کاهش داشت و این موضوع یکی از دلایل استقبال متقاضیان از میلگرد در این بازار بود؛ هرچند همچنان متقاضیان تمایل به خرید محصول با حداقل نرخ دارند و خبری از رقابت قابل‌توجه میان خریداران نیست.

رکود فعلی در بازار آزاد مقاطع طویل فولادی به میزانی جدی است که حتی خبر احتمال قطع برق و گاز نیز نمی‌تواند به رونق در معاملات مقاطع طویل فولادی منجر شود. در این شرایط حتی اگر این اخبار برای ساعاتی به رونق معاملات منجر شود، مجددا بازار به روند رو به رشد قیمتی خود بازمی‌گردد.
منبع: دنیای اقتصاد



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین