دبیر انجمن سنگآهن ایران با بیان اینکه طبق آمار طرح جامع فولاد که هر ساله توسط یک شرکت متخصص به روز میشود، در حال حاضر ۱.۵ میلیون تن مازاد گندله وجود دارد اما با فشار شرکتهای فولادی، دولت اجازه صادرات مازاد این محصول را نمیدهد؛ غافل از اینکه این رفتار غلط به زودی سبب کمبود شدید گندله در داخل کشور خواهد شد؛ چراکه دیگر کارخانههای گندلهسازی هم دست از تولید گندله کشیدهاند؛ بنابراین با اتمام و فروش این ۱.۵ میلیون تن، دیگر گندلهای وجود نخواهد داشت.
وی افزود: طبیعی است که وقتی با مازاد عرضه مواجه باشیم و امکان عرضه محصول در بازارهای صادراتی نیز از صنایع معدنی سلب شود، واحدهای گندله و کنسانتره نیز ظرفیت تولید خود را کاهش داده و به زودی و احتمالا در خردادماه با کمبود شدید عرضه و در نتیجه افزایش قابل توجه قیمتها مواجه شویم.
عسکرزاده با بیان اینکه برنامهریزی در خصوص زنجیره آهن و فولاد شبیه "مدیریت پیاز و سیبزمینی" شده است، تصریح کرد: بعضا دیده شده که یک سال با مازاد عرضه پیاز و کمبود سیبزمینی مواجهیم و سال بعد به صورت سینوسی برعکس این اتفاقات روی میدهد. این اتفاقات به خاطر دخالت دولت رخ داده و عملا دچار آشوب هستیم. شرکتهای فولادی در حال حاضر به معامله سنگآهن در بورس کالا با ۲۰ درصد افزایش نسبت به قیمت پایه معترض هستند.
دبیر انجمن سنگ آهن تاکید کرد: این درحالی است که نرخ جهانی سنگآهن بیش از دو برابر نرخ فعلی است و با رفتارهای عوامپسندانه و بزرگنمایی موضوعاتی همچون خام فروشی، نرخگذاری و با سروصداهای رسانهای مشکلی حل نمیشود و در نهایت در بلند مدت به کل زنجیره آسیب وارد میشود؛ بنابراین تنها راه توسعه همزمان و متوازن زنجیره، عدم دخالت دولت، اجازه صادرات به مازاد محصولات معدنی و در نهایت تعیین قیمت براساس عرضه و تقاضا با توجه به قیمتهای جهانی است.