عموما هفتههای پایانی سال زمان سنتی اوج تقاضا در بازار مقاطع طویل فولادی به شمار میرود؛ اما به گفته فعالان بازار آزاد تهران، عدم اطمینان نسبت به آینده بازار و نوسان انتظارات تورمی باعث شده با وجود نزدیکی به روزهای پایانی سال خبری از خریدهای سنتی در این مقطع زمانی نباشد و تنها نوسانات یکباره نرخ ارز بتواند این بازار را دچار تحریک کند. اما وضعیت در بازار شمش فولاد متفاوت بوده و نوردکاران با هدف عدم توقف خطوط تولید و البته با توجه به بهبود بازارهای صادراتی در اثر رشد قیمتهای جهانی بهای محصولات فولادی حاضر به رقابت برای خرید مواد اولیه هستند.
خودنمایی سیگنالهای افزایشی در بازار شمش
بهای پایه شمش فولاد عرضه شده در بورس کالا برای معاملات دیروز سهشنبه ۱۲ اسفند ماه برابر ۱۰ هزار و ۳۰۰ تومان به ازای هر کیلوگرم بود که این رقم نسبت به نرخ پایه هفته قبل رشد اندک ۱۰۰ تومانی به ازای هر کیلوگرم داشت. با توجه به آنکه در معاملات هفته قبل (۵ اسفند) نیز رقابت میان متقاضیان برای خرید شمش فولاد باعث شده بود میانگین بهای معامله هر کیلوگرم شمش فولاد از بازار فیزیکی بورس کالا به ۱۰ هزار و ۳۰۰ تومان برسد؛ استقبال از شمش برای معاملات دیروز دور از انتظار نبود. بهای پایه شمش فولاد در بازار داخل ظرف ۴ هفته اخیر افزایشی بوده اما این رشد، شتابی بسیار اندک داشته است. این در حالی است که قیمت شمش فولاد صادراتی CIS پس از هفته اول فوریه، امسال وارد مسیر افزایشی با شتابی قابل توجه شده، به گونهای که قیمت هر تن بیلت صادراتی CIS تحویل دریای سیاه از ۵۳۰ دلار در ۸ فوریه به ۵۸۰ دلار در ۲۵ فوریه رسیده و به این ترتیب ظرف این بازه زمانی تقریبا ۲ هفتهای، این شمش فولادی رشدی ۵/ ۹ درصدی را تجربه کرده است. اما ظرف این مدت بهای پایه شمش فولاد در بورس کالای کشور رشدی حداکثر ۳درصدی داشته است، روند کاهشی ایجاد شده در بهای ارز و کاهش انتظارات تورمی را باید مهمترین سرعتگیرهای رشد بهای پایه شمش فولاد ظرف این مدت دانست. هرچند با توجه به استمرار روند رو به رشد بهای جهانی شمش فولاد که به نظر میرسد در حال تقویت شدن نیز هست، در عین نوسان مثبت نرخ ارز نیمایی ظرف روزهای گذشته نمیتوان به تثبیت قیمتهای پایه شمش فولاد در بورس کالای کشور در سطوح فعلی چندان مطمئن بود. البته متقاضیان شمش فولاد که صنایع پاییندستی هستند نیز به این سیگنالها توجه داشته و از همین رو با وجود رشد بهای پایه شمش فولاد در بورس کالا، بر میزان خریدهای خود افزودهاند.
رونق معاملات فولادی بورس کالا
متقاضیان شمش فولاد در بورس کالای کشور از عرضههای دیروز شمش در این بازار استقبال گستردهای داشتند، بهگونهای که برای حدود ۱۱۵ هزار تن عرضه قطعی شمش فولاد در این بازار تقاضایی برابر ۲۰۰ هزار تن را به ثبت رساندند. با وجود برتری قابل توجه تقاضا نسبت به عرضه، اما خریداران رقابت قیمتی اندکی برای معامله مواد اولیه خطوط تولید خود در این بازار داشتند که در نهایت به فروش ۸۹ هزار تن شمش فولاد با میانگین بهای ۱۰ هزار و ۴۸۰ تومان به ازای هر کیلوگرم انجامید. با احتساب مالیات ارزش افزوده و کارمزد ارکان بورس، قیمت هر کیلوگرم شمش فولاد برای خریدار برابر ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان خواهد بود؛ با توجه به هزینه حمل و هزینه تبدیل شمش فولاد به میلگرد و سود معقول نوردکار، میلگرد تولیدی با این شمش قیمتی در حدود ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان خواهد داشت. البته با توجه به مالیات ارزش افزوده فروش محصول نهایی، کارمزد ارکان بورس، هزینه حمل محصول تا انبار خردهفروش و سود معقول تاجر میلگرد تولیدی با این شمش برای خریدار نهایی قیمتی در حدود ۱۴ هزار تومان خواهد داشت. این در حالی است که در حال حاضر میلگرد فولادی در بازار آزاد تهران با قیمتی در حدود ۱۲ هزار و ۴۰۰ تومان معامله میشود. به این ترتیب فروش مقاطع طویل فولادی در بازار داخل فاقد توجیه اقتصادی برای نوردکار است، اما تولید محصول با انگیزه صادرات همچنان جذابیت دارد. البته عدم وجود خریدار در بازار داخلی برای محصولات فولادی باعث میشود که خریداران خارجی، حق چانهزنی برای خود قائل بوده و مقاطع طویل فولادی تولید ایران که در بازار داخل خریداری ندارند، در بازار بینالمللی با نرخی کمتر از سایر رقبا به فروش برسند. به این ترتیب تضعیف بازار داخل بر صادرات تولیدکنندگان نیز اثری سوء داشته است. در این شرایط اوجگیری قیمت شمش و مقاطع طویل فولادی در بازارهای سایر نقاط دنیا توانسته به بهبود شرایط برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان داخلی محصولات نوردی منجر شود. عموما بهصورت سنتی هفتههای پایانی سال زمان تقویت بازار و اوجگیری تقاضا برای مقاطع طویل فولادی مصرفی در بخش ساخت و ساز به شمار میرود؛ اما به گفته فعالان بازار آزاد تهران، عدم اطمینان نسبت به وضعیت اقتصادی کشور باعث شده دیگر خبری از خریدهای سنتی در این برهه از سال نباشد و تنها نوسانات نرخ ارز که نشات گرفته از اخبار سیاسی است بتواند به تحرک این بازار منجر شود.
بازارهای دنیا به کدام سمت میروند
ظرف هفتههای اخیر تقاضا برای شمش و مقاطع طویل فولادی در بسیاری از بازارها از جمله چین و سایر کشورهای شرق آسیا، همچنین در ترکیه، آمریکا و... بهبود داشت. تقاضا برای محصولات فولادی بعد از بازگشت چینیها از تعطیلات سال نو، افزایشی شد. همچنین Mysteel ظرف روزهای گذشته در گزارشهای خود از انتظار بهبود تقاضای چین برای مقاطع طویل فولادی در روزهای ابتدایی ماه مارس خبر داد. شروع ماه مارس تا قبل از فرارسیدن تابستان که عموما زمان بارانهای سیلآسای موسمی در بخش قابل توجهی از مناطق چین و سایر کشورهای آسیای شرقی به شمار میرود؛ زمان طلایی اوجگیری فعالیتهای ساختوساز در این مناطق است و طبیعتا انتظار میرود در این بازه زمانی تقاضا برای فولادهای ساختمانی افزایش یابد که این موضوع سیگنالی افزایشی برای قیمتها محسوب میشود. همچنین انتظار رشد تقاضا در شرق آسیا و چین ظرف هفتههای آینده باعث شده دورنمای مثبتی در بازار مواد اولیه این صنعت شامل قراضه و سنگآهن نیز به وجود آید و مجدد این بازارها نیز با رشد قیمتی روبهرو شوند. اگرچه بازار فولاد از محل انتظار رشد تقاضای فولاد در حال تقویت شدن است اما ظرف روزهای گذشته شاخص PMI چین برای ماه فوریه منتشر شد که این شاخص از حد مورد انتظار کمتر بوده و به رقم ۶/ ۵۰ رسیده است. این رقم کمترین میزان رشد این شاخص ظرف ۹ ماه اخیر به شمار میرود؛ انتشار این داده سیگنالی منفی برای بازارهای کالایی در دنیا بود؛ با این وجود اغلب تحلیلگران معتقدند چین در ماههای آینده میتواند افت به وجود آمده در این را شاخص جبران کرده و به این ترتیب بازارها نباید توجه چندانی به این کاهش اندک داشته باشند.
منبع: دنیای اقتصاد
مطالب مرتبط
نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست