وزیرصمت امروز در کارگروه تنظیم بازار گفته است که کاربردِ بورسِ کالا در شرایط صلح معنا دارد نه امروز که در جنگ اقتصادی قرار داریم. بنابراین باید شرایط ویژهای برای عرضه فولاد در بورس کالا ایجاد کنیم. پرسش "بیرونیت" این است که برندگان این تفسیر از بازار کالا چه کسانی خواهند بود؟ چه منافعی جابجا میشود؟
📍بورس را مقصر گرانی ندانید
بهادر احرامیان نایب رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد کشور در گفتوگو با "بیرونیت" در واکنش به اظهار نظرهای وزیر صمت در کارگروه تنظیم بازار اظهار کرد: برای عرضه محصولات فولادی در بورس کالا فرمول مشخصی به بورس ابلاغ شده و بورس هم کار سرخودی انجام نداده است و نمی توان تقصیر را بر گردن بورس انداخت؛ قرار بر این بود که برای قیمت گذاری در بورس کالا ۸۰ درصد قیمت جهانی ضربدر قیمت ارز نیما شود و این فرمولی است که به بورس ابلاغ شده و بورس هم همین فرمول را برای قیمت گذاری پیاده کرده است.
او تصریح کرد: عرضه اجباری تمامی محصولات فولادی در بورس انتقادی هست که از سوی ما هم مطرح می شود؛ در این خصوص اجباری نباید وجود داشته باشد.
احرامیان عنوان کرد: در شرایط جنگ اقتصادی خودمان را نباید به عرضه محصولات در بورس محدود کنیم و باید آماده هرگونه تغییر رویه باشیم؛ در این شرایط به جای این که بخواهیم عرضه محصولات فولادی را صرفا به بورس محدود کنیم، بهتر است تمامی مکانیسم ها و کانال ها را برای عرضه محصولات فولادی به روی خودمان باز نگه داریم.
📍چرا رزمحسینی علیه وزارتخانه خود سخن گفت؟
از سویی سید رضا شهرستانی، عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با اشاره به نحوه قیمتگذاری فولاد در بورس کالا به اقتصادآنلاین گفته است: اکنون قیمت پایه محصولات فولادی در بورس کالا براساس شیوه نامه فولاد تعیین می شود؛ از سوی دیگر هرجا بحث دخالت در بازار باشد در پشت صحنه این وزارت صمت است که از ابطال معاملات گرفته تا تعیین کف و سقف قیمت فعال است.
او با تاکید بر اینکه قیمت پایه محصولات فولادی عملا با نظر وزارت صمت تعیین می شود، گفت: انتقاد وزیر جای تعجب دارد و از سوی دیگر با توجه به رشد قیمت های جهانی اگر قرار بر کاهش قیمت پایه محصولات فولادی باشد، قطعا فاصله نرخ رسمی و آزاد فولاد در کشور بیشتر می شود و این اتفاق به معنای رانت عظیم برای یک عده خاص است.
شهرستانی اظهار داشت: اخیرا وزیر صمت اعلام کرده است باید کیمته ای متشکل از وزات صمت ، بورس کالا، انجمن فولاد و نوردکاران تشکیل شود تا موارد این حوزه در این کمیته مورد بررسی قرار گیرد.
او همچنین گفته است: بهترین روش برای کمک به تولید کشور، عرضه کل زنجیره تولید فولاد در بورس کالاست تا همه چیز اعم از قیمت ها و تولیدکنندگان واقعی مشخص شود. پایان دادن به فساد و رانت راهی جز شفافیت ندارد و اگر با تاکید وزارت صمت، خریداران مواد اولیه هم به طور کامل در بورس کالا حضور یابند، قطعا به صنعت و تولید کشور کمک می شود.