پنجشنبه 8 آذر 1403 شمسی /11/28/2024 6:27:39 AM
  • گروه مطلب:| گفتگو| معدن| فارسی|
  • کد مطلب:27939
  • زمان انتشار:يکشنبه 7 دی 1399-17:58
  • کاربر:
محمد شهسواری پترولوژیست در گفت‌وگو با "بیرونیت" مطرح کرد:

محمد شهسواری پترولوژیست و مدیر آموزشگاه کارآفرینی کوه نور درباره ادعای برخی افراد درباره صادرات فله‌ای سنگ‌های قیمتی گفت: متاسفانه جوسازی‌هایی که درباره فروش سنگ‌های نیمه قیمتی و قیمتی به وجود آمده است؛ چندان صحت ندارد و باید از افراد مدعی، مدارک مستدل همراه با شواهد شد. 
صادرات فله‌ای سنگ قیمتی صرفا جوسازیست

البته تنها ممکن است سنگی نظیر عقیق که در ایران به وفور یافت می‌شود؛ به این صورت صادر شود که آن هم با توجه به سیاست گذاری‌های اخیر انجام شده در صادرات مواد معدنی دیگر مقدور نیست.

او در گفت‌وگو با "بیرونیت" عنوان کرد: ما نباید با ایجاد هیاهو، ذهن مردم را مشوش کنیم و فقط باید حقایق را بیان کنیم. َما در کشور چند سنگ مهم همانند، فیروزه، عقیق گارنت و جاسپر و رز کوارتز و مالاکیت و امیتیست را داریم که در رده سنگ‌های نیمه قیمتی قرار می‌گیرند. 
وی در ادامه افزود: در خصوص صادرات سنگ‌های قیمتی نظیر فیروزه، این سنگ‌هاهیچگاه به صورت فله‌ای صادر نمی‌شوند و کسانی که این ادعا را دارند؛ باید برای صحبت خود ادله محکم ارائه کنند. سنگ فیروزه نیشابور، بهترین سنگ فیروزه دنیاست که پس از تراش خوردن و فراوری، یا در داخل کشور مورد استفاده قرار می‌گیرد یا صادر می‌شود و به هیچ عنوان بدون عملیات فراوری صادر نمی‌شود.

شهسواری در ادامه در خصوص صادرات فله‌ای سنگ عقیق گفت: چنانچه سنگ عقیق به صورت خام صادر شود که با توجه به منابع فراوانی از این سنگ که در ایران وجود دارد؛ که هرچه قدر درخواست برای آن موجود باشد؛ باز مشکلی برای تهیه و ارایه آن وجود نخواهد داشت و باید فرصت صادرات را مغتنم شماریم. 
ضمنا چنانچه صادرات این سنگ بصورت خام صورت گرفته باشد معمولا این است که در برخی موارد، تراش و فراوری آن توجیه اقتصادی ندارد؛ زیرا در برخی کشورها نظیر چین به علت ارزان بودن نیروی کار محصول نهایی ارزان تر است وفراوری سنگ بسیار پیشرفته صورت میگیرد وبازارهای دیگر نمی‌توانند با آن‌ها رقابت کنند. البته باید از فرصت صادرات این سنگ استفاده کرد زیرا در بیشتر کشورهای دنیا معدن سنگ عقیق وجود دارد. ما در ایران تعداد زیادی معدن عقیق داریم که برخی از آن‌ها غیر فعال هستند و این امر به خاطر عدم وجود تناسب میان میزان تولید و افراد فرواری کننده این سنگ است.

در کشور ایران پروانه بهره برداری برای ۴ سنگ قیمتی دنیا نظیر الماس، یاقوت، زمرد و یاقوت کبود وجود ندارد و بیشتر دیگر گروه از سنگ‌ها را که به آن‌ها سنگ‌های نیمه قیمتی گفته می‌شود را در اختیار داریم.
دکتر شهسواری در ادامه با بیان راهکارهایی جهت حل مشکلات فعالان در حوزه سنگ‌های قیمتی و نیمه قیمتی گفت: اگر می‌خواهیم این صنعت در ایران رشد کند؛ ابتدا باید به مسئله آموزش صحیح این صنعت به صنعتگران و متقاضیان بپردازیم و دیگر آن که، تسهیلاتی برای سهولت در ایجاد یا ادامه فعالیت صنعتگران این حرفه در نظر گرفته شود و مورد آخر، در نظر گرفتن محل فروش مناسب جهت عرضه محصولات نظیر لب مرز است که مسافران خارجی رفت و آمد دارند. به تجربه ثابت شده است؛ کسانی که در این صنعت توانسته‌اند محل فروش مناسبی تهیه کنند؛ در این کار موفق عمل کرده اند؛ این در صورتیست که بسیاری از افراد توانمند در این عرصه به جهت عدم‌ برخورداری از محل مناسب عرضه شکست خورده‌اند. 
شهسواری با اشاره به تجربه موفق کشور تایلند در زمینه استفاده از ظرفیت‌های سنگ‌های قیمتی و نیمه قیمتی گفت: زمانی کشور تایلند برای حل معضل اشتغال خود، بر روی سنگ‌های قیمتی و نیمه قیمتی سرمایه گذاری کرد و با حمایت از این‌ صنعت‌ توانست نتایج خوبی کسب کند. ما می‌توانیم با بها دادن به سنگ‌های قیمتی جایگزین مناسبی برای صنعت نفت ایجاد کنیم و این موضوع از پتانسیل خوبی برای این کار برخوردار است و این موضوع زیاد دور ازذهن‌ نیست.این حرفه به علت شرایط ویژه خود، حتی در منازل نیز قابل انجام است و مهم محل فروش آن است که با ایجاد بازارهای مرزی در کشورهای هدف نظیر عراق و افغانستان سوریه عربستان پاکستان و... می‌توانیم این مهم را به انجام برسانیم.

وی افزود: با شعار دادن و برنامه‌های نامنظم کاری از پیش نمی‌رود. ما باید با ایجاد موقعیت‌های مناسب حتی به وارد کننده سنگ‌های قیمتی و نیمه قیمتی نظیر، یاقوت، زمرد الماس، الکساندریت و یا گارنت که ارزش افزوده زیادی دارند؛ تبدیل شویم و آن‌ها را به طور تراش نخورده از کشورهای دیگر وارد کنیم و با پرداخت عملیات فراوری، آن را به فروش برسانیم.
درباره احتمال واردات سنگ‌های قیمتی با توجه به شرایط موجود گفت: در زمانی که ما تحریم هستیم و دولت از منابع محدودی برخوردار است، ترجیح بر این است که آن منابع جهت تهیه کالاهای اساسی کشور صرف شود و اگر ما در وهله کنونی بخواهیم این طرح را اجرا کنیم خیلی معقول به نظر نمی‌رسد ؛اما اگر زمانی این امر از مشکلی برخوردار نباشد؛ می‌توانیم با تخصیص بودجه، به این کار رونق بخشیده و ایجاد اشتغال زایی کنیم. 
وی در پایان با تاکید بر لزوم استفاده از تجربیات دیگر کشورها در حوزه سنگ‌های قیمتی و نیمه قیمتی گفت: تصمیم گیری در خصوص سنگ‌های نیمه قیمتی و قیمتی باید با استفاده از برنامه‌های کشورهای موفق در این حوزه انجام گیرد. هر سال بزرگترین نمایشگاه سنگ‌های قیمتی جهان در کشور تایلند انجام میشود و این صنعت برای آن‌ها حکم نفت را دارد. امیدواریم که با تهیه و تدوین برنامه‌های مناسب، هرچه بیشتر از ظرفیت‌های این صنعت در کشور بهره‌مند شویم.



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین