*روند تولید و توسعه فولاد ایران در سالهای اخیر و محدودیتهای ناشی از تحریمها را چگونه میبینید؟
در بخش تولید و توسعه فولاد، بسیار خوب عمل کرده ایم و سال به سال نیز شاهد افزایش محصولات از لحاظ کمی و کیفی بوده ایم به عنوان مثال ورق های API که در شرکت های گازی و نفتی استفاده می شود با ایجاد کنسریوم بین فولاد مبارکه و اکسین و شرکت های نفتی ایجاد شد، توانستند کاملا وابستگی به خارج را برطرف کنیم و این محصول بومی سازی شده و بالای ۵۰۰ میلیون دلار صرفه جویی واردات این ورق ها بوده است و در سالهای آتی نیز آنرا صادر خواهیم کرد.
*تولیدات فولادی در سال گذشته و سال جاری به چه میزان برآورد می شود؟
۲۸میلیون تن تولید در سال قبل داشتیم و امسال این عدد به بالای ۳۰ میلیون تن رسید البته مصرف داخلی با توجه به کرونا کاهش پیدا کرده است.
*چقدر در زمینه بازارسازی در دوره تحریم ها کار شده است؟
در حال حاضر ۳۰ درصد از برنامه ریزی عقب هستیم و با بخشنامه فعلی وزارت صمت شاهد ایجاد رانت و قیمت هایی هستیم که مثل یک فنر فشرده شده اند لذا خواهش می کنیم این بخشنامه تغییر پیدا کند.
*به نظر شما بازار فولاد ایران پس از بهبود روابط بین الملل و رفع تحریمها به چه سمتی میرود؟
روابط بین ایران و آمریکا اگر بهبود پیدا کند، شاهد کاهش قیمت دلار خواهیم بود و قیمت های ریالی نیز تغییر خواهد کرد و با توجه به کاهش شیوع بیماری کرونا، گرم شدن هوا و توزیع واکسن ها، اقتصاد دوباره به حرکت خواهد افتاد البته این امر حداقل یکسال زمان خواهد برد.
*به نظر شما چرا بهبود روابط بینالملل زمانبر خواهد بود؟
در ابتدا باید وضعیت انتقال قدرت در آمریکا صورت بگیرد و بعد از آن مذاکره با دولت فعلی ایران صورت نمی پذیرد و در وهله سوم نیز تجربه نشان داده که برداشته شدن تحریم ها نسبت به وضع آنها همواره روند کند تری داشته است و همانطور که درعراق نیز دیدیم با وجود حضور داشتن آمریکا، چند سال طول کشید تا تحریم ها علیه آن کشور برداشته شود.
*در ادامه مسیر با چه کشورهایی بعد از بهبود روابط بین ایران و آمریکا می توانیم همکاری داشته باشیم؟
با بهبود روابط ایران و آمریکا، احتمال دارد که اروپایی ها برای خرید ورق های فولادی به بازارهای ایران برگردند و گشایش های مالی و اقتصادی صورت بگیرد و افزایش تولید جهش پیدا می کند و پروژه های نیمه تمام نیز، تکمیل خواهد شد.
*چه محصولاتی را می توانیم پس از برداشتن تحریم ها صادر کنیم؟
شمش های فولادی و میلگرد های متنوع به عراق و افغانستان در آینده نیز صادر خواهد شد اما با اروپایی ها مختصر خواهد بود.
*طی این سالها چقدر از لحاظ کنسرسیوم سازی موفق عمل کرده ایم؟
کنسرسیوم سازی با کشورهای خارجی نداشتیم و نخواهیم داشت و به نظر می رسد شرکت های خارجی تنها تمایل به خرید و فروش دارند تا سرمایه گذاری بر روی پروژه های داخل کشور زیرا قوانین در ال های اخیر خیلی دچار تغییر شده اند.
با توجه به سیاست های وزاررت صمت، شرکت ها به جای آنکه در زنجیره فولاد کار بکنند هرکدام به تنهایی به دنبال ایجاد و تکمیل زنجیره خود بوده اند به طوری که در هر شرکت اقیانوسی به عمق یک سانت از تخصص ایجاد شده است البته شرکت های داخلی به دنبال کنسرسیوم سازی نبوده اند.
*آینده صنعت فولاد را چطور ارزیابی می کنید؟
اگر پیش بینی ها در خصوص کاهش شیوع کرونا و ثبات قیمت دلار اتفاق بیافتد، ساخت و ساز ها نیز رونق می گیرد و می توان بیش از پیش شاهد رونق صنعت فولاد در سطح کشور و جهان باشیم. امیدوارم شرکت های فولادی، تخصصی تر شوند و هر یک از آنها بخشی از زنجیره تولید محصولات فولادی را برعهده بگیرند نه اینکه بخواهند عهده دار تمامی فرآیند باشند.
مطالب مرتبط
نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست