چهارشنبه 7 آذر 1403 شمسی /11/27/2024 12:19:17 PM
بیرونیت از چالش‌های معادن زغالسنگ ایران گزارش می‌دهد:

فرسودگی تجهیزات و ماشین‌آلات و نبود آموزش و فرهنگسازی، معادن زغالسنگ ایران را با چالش مواجه کرده است. انفجار در معدن زغالسنگ زمستان یورت، حادثه ناگواریست که کمتر کسی می‌تواند آن را به فراموشی بسپارد. با گذشت ماه‌ها از ماجرای سیاه و هولناک انفجار معدن یورت آزادشهر در استان گلستان مشکل ایمنی معادن زغال کشور حل نشده است.
روزگارِ سیاه
به گزارش بیرونیت، نبود نقدینگی، تجهیزات ایمنی مانند دستگاه‌های هشدار دهنده گازهای خطرناک، تهویه مطلوب، سیستم‌های ضدجرقه و امکانات مربوط به نگهداری از سقف و دیواره‌های معادن سبب شده ریسک معدنکاری زغال در کشور افزایش یابد. چرا که در معادن زیرزمینی و خصوصا معادن زغال، به دلیل نشت گازهایی که هر آن ممکن است باعث انفجار در معادن شود، ایمنی حائز اهمیت است و بهره‌بردار اگر مسائل ایمنی را رعایت نکند، با چالش‌هایی روبه شده و حوادث غیرمترقه‌ای در انتظار آن است. 
به نظر می‌رسد با توجه به نیاز صنعت فولاد به زغال و افزایش ظرفیت تولید محصولات فولادی، تولید زغالسنگ در گروی نوسازی ماشین‌آلات و افزایش ضریب ایمنی در معادن است.
از سویی کارشناسان معتقدند با توجه به اشتغال ۱۷ هزار نفری در  حوزه زغالسنگ، بودجه‌های اختصاص داده شده در این بخش همواره محدود بوده و از سویی دیگر نبود آموزش نیز باعث شده کارگران در رعایت نکات ایمنی عملکرد مطلبوبی نداشته باشند. 
چندی پیش محمد مجتهدزاده، رئیس انجمن زغالسنگ ایران در اینباره به "بیرونیت" گفته بود: «ایمنی معادن زغالسنگ موضوع حساسی است و ضرورت دارد که هم مورد توجه وزارت صنعت، معدن و تجارت باشد و هم نظام مهندسی معدن و همچنین مورد توجه بهره‌برداران و صاحبان معادن. 
او به مصوبه‌ای اشاره کرده بود که اجرایی شدن آن به ایمنی معادن زغالسنگ کمک بسیاری خواهد کرد و گفته بود: در پی بررسی‌ها و بحث‌های فنی مشترکی که در سال ۹۸ از سوی انجمن زغالسنگ ایران، وزارت صمت و نظام مهندسی معدن به عمل آمد، راهکاری به عنوان مصوبه استخراج شد. برای اینکه پوشش متمرکزی به کنترل وضعیت ایمنی معادن زغالسنگ داده شود، ایجاد چهار مرکز ایمنی و امداد و نجات در چهار نقطه‌ی اصلی زغال سنگ کشور ضرورت دارد؛ چهار نقطه در مرکز کرمان، طبس، البرز شرقی و البرز مرکزی».
به گفته‌ی او این مصوبه حتی در گروه رفع موانع تولید در مجلس شورای اسلامی هم تصویب شده است. او معتقد است ضروری‌ترسم اقدامی که باید در راه ایمنی معادن زغالسنگ برداشته شود، ایجاد چهار مرکز ایمنی و امداد و نجات است.
مجتهدزاده همچنین گفته بود: تا به حال بودجه‌ مشخصی در سال ۹۹ برای این کار در نظر گرفته نشده و همین موضوع موجب شده تا نگرانی در معادن زغالسنگ کشور افزایش یابد. او همچنین باور داشت که تقاضای جامعه‌ی زغال سنگ ایران این است که وزارت صمت به این مصوبه جنبه‌ی اجرایی بدهد. بدون انجام این کار اساسی باید در نظر گرفت که ممکن است شاهد حوادث ناگواری در معادن زغال سنگ ایران خواهیم بود.
براساس مطالعات میدانی انجام شده در سال ۱۳۹۸ تنها در معادن زغالسنگ ایران در اثر حوادث ناشی از معدن‌کاری مانند سقوط، گاز گرفتگی، انفجار، ریزش آوار، برق گرفتگی و ضربه، ۲۰ نفر جان خود را از دست داده و ۱۰ نفر مصدوم شده‌اند. 
 در حالی این هشدارها نسبت به وضعیت معادن زغالسنگ مطرح می‌شود که باید دید رزم‌حسینی وزیر جدید صمت می‌تواند بخش معادن زغالسنگ را ساماندهی کند؟ آیا می‌تواند با ایجاد مراکز ایمنی و امداد و نجات منجر به رضایت فعالان این عرصه شود و به اصلی‌ترین مطالبه معدنکاران زغال پاسخ دهد؟


نمایش ساده


مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین