رضا شهرستانی در گفت و گو با "بیرونیت" افزود: در همین حال امروز با وجود مازاد عرضه شاهد بیشتر بودن تقاضا نسبت به عرضه در بورس کالا هستیم. یعنی همه آنچه تولید می شود در بورس عرضه نمی شود. این عدم عرضه کافی به قیمتگذاری ارتباط دارد. قیمتگذاری که از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت صورت می گیرد.
او ادامه داد: اعمال قیمت های دستوری از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت یا هر سازمان دیگری با ماهیت بورس همخوانی ندارد. بورس جایی است که عرضه و تقاضا باید قیمت را تعیین کند و وقتی که محصولی با قیمت دستوری در بورس عرضه شود، فضا را مستعد رانت، فساد و قاچاق می کند.
او اضافه کرد: مساله این است که قیمتگذاری شمش در بورس کالا به ایجاد قیمت غیرواقعی می انجامد. به همین دلیل است که قیمت بورس کالا و قیمت کف بازار محصولات فولادی ۵۰ تا ۷۰درصد با یکدیگر تفاوت دارند و قیمت بورس پایین تر است.
او همچنین گفت: در حال حاضر میگویند که قیمت عرضه شمش در بورس کالا باید ۵درصد کمتر از فوب خلیج فارس با نرخ ارز نیما باشد. در حالی که ارز نیما ۲۰ درصد کمتر از ارز واقعی است. این اختلاف است که عامل ایجاد فساد می شود، چون تولیدکننده به دنبال دستیابی به سود منطقی است و وقتی این سود را در فروش داخل به دست نمی آورد، سعی می کند در بازارهای صادراتی به آن برسد و تمایل خود را برای عرضه در بورس کالا از دست می دهد.
عضو هیات رئیسه انجمن تولیدکنندگان فولاد تصریح کرد: توجه داشته باشید که قرار است در سال جاری تولید فولاد ایران به بیش از ۳۰ میلیون تن برسد در حالی که کل مصرف کشور ۱۵ میلیون تن است. ۱۵ میلیون باقی مانده قرار است در کدام بازار مصرف شود؟ طبیعتا بازارهای صادراتی، اما بازارهای صادراتی در شرایطی که شیوع کرونا چرخش چرخ صنایع را کند کرده و رقبایی مانند چین، اوکراین و ... نیز در تلاش هستند سهم خود را این بازار به دست آورند، نیاز به توجه ویژه ای دارند. در صورت بذل این توجه و توسعه بازارهای صادراتی، قیمت های داخلی نیز تنظیم می شود.
شهرستانی در پایان خاطرنشان کرد: اگر عرضه و تقاضا آزاد شود، اختلاف قیمتی بین خریدار و فروشنده از بین می رود و فضا برای حذف واسطه ها ایجاد می شود.
مطالب مرتبط
نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست