به گزارش بیرونیت به نقل از ماینینگ تکنولوژی، محققان دانشگاه پوردو در ایالات متحده آمریکا فناوری جدیدی را توسعه دادهاند که نویدبخش تغییر در روند استخراج عناصر نادر خاکی است.
بازار جهانی فلزات نادر خاکی هر سال نزدیک ۴ میلیارد دلار ارزشگذاری شده است، اما ۷۰ درصد از تولید در چین متمرکز است.
در مقالهای که در ژورنال گرین کمیستری (Green Chemistry) منتشر شده است، دانشمندان می گویند که در این نوآوری مربوط به استخراج و فرآیندهای خالص سازی فلزات نادر خاکی از کروماتوگرافی به کمک لیگاند استفاده میشود و نشان داده شده که فلزات نادر خاکی را از خاکستر زغال سنگ، آهنرباهای بازیافت شده و سنگ معدن خام به طور ایمن، کارآمد و تقریبا بدون هیچ آسیب زیست محیطی خالصسازی میکنند.
این نوآوری مهم است زیرا در حال حاضر، بسیاری از شرکتها در سراسر جهان حتی جرات نمی کنند که استخراج عناصر نادر خاکی را به علت آسیبهای محیطزیستی ناشی از جداسازی بر پایه اسید و خالصسازی این عناصر مطرح کنند.
حدود ۶۰ درصد فلزات نادر خاکی در آهنرباهایی که در زندگی روزمره همه افراد استفاده می شوند، به کار میروند. این فلزات در الکترونیک، هواپیما، اتومبیلهای هیبریدی و حتی آسیاب های بادی نیز استفاده میشوند.
متخصصان این آزمایشگاه در ایالت متحده که این تحقیق را انجام میدهند، گفتهاند: "ما در حال حاضر در آمریکا یک منبع عمده خارجی برای این فلزات داریم و اگر عرضه به هر دلیلی محدود شود، برای زندگی افراد ویرانگر خواهد بود. اینطور نیست که منبع در ایالات متحده موجود نیست، بلکه ما به یک روش بهتر و تمیزتری برای فرآوری این فلزات نادر خاکی نیاز داریم. "
روشهای مرسوم برای تولید عناصر نادر خاکی با خلوص بالا به کارگیری مکانیسمهای استخراج دو فازی مایع-مایع است که به هزاران واحد میکسر به صورت سری یا موازی نیاز دارد و مقادیر زیادی زباله سمی تولید میکند.
این روش جدید، از یک سیستم کروماتوگرافی جایگزینی به کمک لیگاند دو منطقهای با یک تکنیک تقسیم زون جدید استفاده می کند که فلزات با خلوص بالای ۹۹ درصد و با بازدهی بالای ۹۹ درصد تولید میکند.
پژوهشگران این فناوری گفتهاند:"ما همچنان با جدیت در آزمایشگاه کار می کنیم تا یاد بگیریم که چگونه سیستم کمکی لیگاند را با بسیاری از تغییرات موجود در ماده منبع سازگار کنیم."
مطالب مرتبط
نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست